Site in English Site in Nederlands Seite auf Deutsch Le site en français Site in Russian
Index pageE-mail usSite map
Krasnov Travel Agency - Perm, Russia Thuis in de Oeral...


NEW TOUR! Great Ring of the UralsPerm, Rusland
Algemene info over de stad Perm

 

Een korte introductie...

Perm is de meest oostelijke stad op Europese grond; de provincie wordt dan ook vaak "Eurazië" genoemd. Met een inwonertal van 1.2 miljoen mensen is Perm de vijfde stad van Rusland en de tweede stad in het Oeralgebergte. Voorheen heette de stad "Molotov", naar de minister van buitenlandse zaken tijdens het bewind van Joseph Stalin.
De provincie van Perm, "Permskaya Oblast", of "Prikamye", is een immens gebied dat zich tot in het hart van het Oeralgebergte uitstrekt. Ter vergelijking: de provincie is ongeveer net zo groot als tweederde van heel Groot-Britannië.

Internationaal staat Perm bekend als de naam voor het geologische tijdperk (290 - 245 miljoen jaar geleden) waarin het Oeralgebergte gevormd werd. In tegenstelling tot het Oeralgebergte is Perm een jonge stad. Hoewel de eerste nederzetting uit de 16e eeuw dateert, kreeg Perm in 1723 de status van stad. Inwoners van Perm vieren de verjaardag van de stad elke 12 juli met concerten, parades en groots vuurwerk. Ondanks dat Perm jong is, speelde de stad een belangrijke rol in de colonisatie van Siberie. Ermak, die geschiedenis schreef door Siberie te overwinnen, kwam uit de provincie van Perm. Toen er een weg nodig was om Siberie met het westen te verbinden, begon men de constructie ervan in Perm (toen hoofdstad van het Oeralgebied). De nieuwe weg, en later ook de constructie van de trans Siberische spoorlijn, zorgde ervoor dat plaatsen ten oosten van het Oeralgebergte zich konden ontwikkelen. Huidige grote steden als Ekaterinburg, Omsk en Novosibirsk waren destijds slechts kleine nederzettingen, levend van de land- of mijnbouw.

Wat economie betreft heeft Perm zijn bestaan aan twee factoren te danken: ten eerste de grote hoeveelheden delfstoffen en hout uit de regio en ten tweede transport. De indrukwekkende Kama rivier (tot 4 kilometer breed!), de Trans Siberische spoorlijnen en de hoofdwegen van Moskou en Kazan naar Siberië, allen kruisen Perm. De stad fungeert als doorgang van Europa naar Azie en Siberië.
Gedurende Sovjettijden was Perm een heuse vesting vanwege de enorme wapenindustrie in de stad en de regio. Alle artillerie- en raketvoertuigen, alsmede raketlanceersystemen, straaljagermotoren voor MiG jets en kanonnen van alle kalibers werden (en in mindere mate worden nog steeds) gemaakt in Perm. The Sovjets slaagden er uitstekend in om Perm te 'verstoppen' en geheim te houden. De meeste Russen van buiten het Oeralgebied wisten simpelweg niets af van het bestaan van het destijds 1 miljoen mensen tellende Perm'. Tot het einde van de Koude Oorlog verscheen de stad noch de wegen er naar toe op geen enkele Russische landkaart.
Vandaag de dag is Perm uiteraard open voor iedereen. Het is zelfs de derde snelst groeiende stad in Rusland vanwege de lokale economische voorspoed.

Perm - 101% Russisch, maar toch multicultureel

Voor Russische standaarden is Perm een van de meest multiculturele plaatsen in het hele land. Wie een wandeling door de stadsbazaar maakt, kan gemakkelijk verschillende nationaliteiten onderscheiden: Russen in/bij de vele typisch Russische kioskjes, Georgiërs en Armeniërs die hun originele hete shoarma's recht van de barbecue verkopen en Tataren die vanuit hun simpele maar kleurrijke juwelenkraampjes opereren. Verder gaan Russisch orthodoxe kerken (sommige uit de 17e eeuw) in Perm hand in hand met een moskee, een synagoog en meerdere katholieke kerken. Het multiculturele karakter van de stad uit zich ook in eetmogelijkheden; men hoeft nooit ver te lopen om de Russische, Oezbeekse, Georgische of Tataarse keuken eens uit te proberen.
Ondanks de vele culturen is Perm Russisch tot op het bot. De brede straten, grote pleinen en parken, dominante Sovjetarchitectuur, ontelbare kioskjes, immense theaters en vele trolleybussen maken Perm zo Russisch als Russisch maar zijn kan. Ongeveer 1400 kilometer weg van de grote drukke metropolen Moskou en St. Petersburg ligt Perm, een relaxte stad waar de Russische cultuur nog gewoon leeft.

Musea

De Perm Kunstgallerij heeft een zeer grote collectie kunst. Buiten een groot aantal schilderijen van Vlaamse, Franse en Italiaanse meesters, biedt het ook een ruime en diverse moderne kunst. De totale kunstcollectie behoort tot de grootsten in Rusland. Het museum is gesitueerd in een voormalige cathedraal; nu een prominent gebouw in het centrum van de stad.
In hetzelfde gebouw (maar een apart deel), is het Regionale Museum voor Lokale Studies en Historie (opgericht in 1890) is zeker een bezoek waard voor degenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis, cultuur en het onstaan van de Oeral. Het museum heeft een grote collectie kleding, munten, potten, handwerken, archeologische vondsten en mineralen. Het museum wijdt een hele afdeling aan het geologische tijdperk Perm.

Het openlucht museum van houten architectuur Khokhlovka is een collectie van originele gebouwen uit de 17e eeuw. In de gebouwen kunt u een expositie vinden van allerlei gereedschappen en kleren uit die tijd. De gidsen vertellen er van het harde leven van 300 jaar geleden. Het museum (zo'n 40 kilometer ten noorden van de stad) ligt op een groene heuvel die aan beide kanten ingedamd is door de Kama rivier en biedt vanwege de hoogte een schitterend uitzicht over nabijgelegen dorpjes.

Aan de noordelijke kant van het stadscentrum nabij de Kama rivier ligt het Artilleriemuseum. Het museum is gedeeltelijk openlucht. Binnen vindt men een expositie over de wapenfabrieken en hun geschiedenis. In het buitengedeelte bevindt zich de hele generatie van indrukwekkende artillerie- en raketvoertuigen, zoals deze in Perm geproduceerd werden. Het buitengedeelte van het museum is overigens vrij toegankelijk. Dit museum zit standaard in de stadsexcursie.

Opera-, ballet- en dramatheater

Op St. Petersburg en Moscou na is Perm de meest belangrijke stad voor opera-, ballet- en dramatheater. De vele theaters, theaterscholen (zoals de "Russische Academie voor Theaterkunsten" en het "Cultuur en Kunst Instituut") en talrijke internationale relaties in theateropleiding geven Perm nog steeds de naam van theaterstad.
Het meest bekende podium in Perm is dat van het "Opera- en ballettheater". Onder haar repertoire vallen zowel internationaal bekende voorstellingen (zoals Romeo en Juliet, Cleopatra, Aida en Assepoester) als Russische stukken (waaronder de meeste(r) werken van Tsjaikovski). Van 1948 tot nu heeft de Opera- en Ballettheatergroep in de hele wereld voorstellingen gegeven, waaronder Groot-Britannië, Japan, Nieuw Zeeland, Australie, Hongarije, Nederland, Bulgarije, Duitsland en China. Gedurende haar geschiedenis heeft het theater vele (inter)nationale prijzen mogen ontvangen.
Een andere leidend theater in Perm is het Dramatheater (gesticht in 1927) in het hart van het centrum. Het Dramatheater heeft de meest prestigieuze dramastukken (bijvoorbeeld Ostrovsky, Shakespeare, Gorky and Tolstoj) in huis gehad en heeft evenals het Opera- en ballettheater een indrukwekkende prijzenkast.

Architectuur

Wat architectuur betreft, vindt u de meest indrukwekkende gebouwen in het stadscentrum. Het hart van de stad verschilt compleet van wat iemand van een stad van meer dan 1 miljoen inwoners zou verwachten. buiten. Grote glazen gebouwen en hoge wolkenkrabbers heeft Perm namelijk niet. Het stadscentrum bestaat bijna volledig uit kleurrijke, klassieke, 3-verdiepingen tellende herenhuizen van Sovjetarchitectuur. Hierdoor ademt het centrum een relaxte en aardige atmosfeer. Op het moment worden veel gebouwen in het centrum gerenoveerd, zodat de goede atmosfeer ook voor de toekomst bewaard zal blijven. Onder de meest prominente gebouwen vallen de centraal gelegen "Jonge mensen Theater", de Feodalyevskaya kerk en het Dyagiliev pand. Verder is het "Perm 1" (het treinstation voor regionale trajecten) zeker een kijkje waard, daar het echt antiek is (17e eeuw).
Architectuele hoogstandjes in de provinciale plaatsen als Kungur, Solikamsk, Usolye en Osa, worden gedomineerd door gebouwen uit het tijdperk van de Stroganov's en Demidov's (17e en 18e eeuw). In dezelfde stijl zijn verschillende kerken en kathedralen in dezelfde stijl te bewonderen.

PERM, Rusland, cultureel hart van de Oeral

Beroemdheden

Ondanks de relatieve onbekendheid van Perm heeft de stadsregio grote mensen voortgebracht. Rusland's grootste ballerina ooit, Anna Pavlova, werd in Perm geboren. Zo ook de beroemde componist Tchaikovsky. Verder was Perm de thuishaven van Popov, de uitvinder van de radio, en van Boris Pasternak - de schrijver van Dr. Zhivago. Perm bracht Perm een reeks industriële genieën voort waaronder de Stroganovs, de Demidovs en Tatishchev. Internationaal bekend is ook de beroemde ballet impresario Sergei Diaghilev, die de balletsensatie "De Rituelen van de Lente" maakte, begin 20e eeuw in Parijs.

Anna Pavlova

Sport

Degenen die meer in sport geïnteresseerd zijn kunnen in Perm ook hun hartje ophalen. Vooral in het weekeinde is het aanbod groot. Voor voetbal kan men naar "Amkar" (recentelijk gepromoveerd naar Rusland's eredivisie). Wellicht interessanter zijn de wedstrijden van Molot-Prikamje (zie clublogo rechts), het stadsteam voor Rusland's nationale sport: ijshockey. Tijdens de ijshockeywedstrijden is het Molot stadium, dat aan 6000 mensen plaats biedt, vrijwel altijd nokvol met enthousiaste ijshockeyliefhebbers. In hetzelfde stadium, en meestal met dezelfde aantallen toeschouwers, vinden de wedstrijden plaats van basketbalclub Ural Great. In het seizoen '01/'02 mocht de club zich zowel kampioen van Rusland als dat van de Europese Basketbal Liga noemen. Ook dit jaar bevindt de club zich in de top van de nationale en internationale ranglijsten. In het team spelen zowel de beste Russische basketballers als een aantal ex-NBAers, dus topbasketbal gegarandeerd! Klik hier voor alle wedstrijdschema's van sportclubs in Perm.

Logo van lokale IJshockey club Molot Prikamye

Winkelen

Winkelen in Perm is een belevenis op zich. Zoals in de meeste andere grote Russische steden heeft Perm geen echte winkelstraten in Westerse stijl, hoewel het centrale "Komsomolsky Prospekt" er langzaam maar zeker op begint te lijken. Nieuwe en moderne winkels schieten als paddestoelen uit de grond aan deze boulevard, waaronder vooral kleding- en juwelenwinkels.
Voor de dagelijkse benodigdheden is de centrale bazaar de meest populaire plaats. Voor elke toerist is het een absolute aanrader om een wandeling langs de ontelbare kleine kraampjes, winkeltjes en kiosken van de bazaar te maken. De hele stad komt samen in de bazaar, waardoor de bazaar ongetwijfeld de meest levendige plaats in Perm is. Fruit, groente, kleding, schoonmaakmiddelen, gereedschappen, audio, zonnebrillen, shoarma's, vloerkleden - echt ALLES kan hier verkregen worden. In het grote gebouw in het centrum van de bazaar worden alle vlees- en melkproducten verkocht. De prijzen van de bazaar zijn overigens per definitie lager dan waar dan ook in de stad.
Voor degenen die goedkope kleding zoeken is de Chinees-Vietnamese Markt de beste plaats om naar toe te gaan. "Simpel en goedkoop", is het devies van de hoofdzakelijk Chinese verkooplui op deze markt.
Verder zijn er allerlei kleinere markten (rinoki) verspreid over de gehele stad - meestal aan kruispunten van hoofdwegen. Voor mensen die niet veel tijd te besteden hebben en alles onder 1 dak willen, zijn er een aantal grote warenhuizen. De grootste is "Univermag", aan het kruispunt van Lenina straat en Komsomolski Prospekt. Voor een snelle hap zijn er verschillende bakkerijen, cafeetjes en barbecuetentjes (!) aan de overkant van de straat.

Openbaar Vervoer

Perm heeft een uitgebreid netwerk van bussen, taxibussen, trolleybussen en trams. Zij brengen je overal heen waar je naar toe wil, zelfs tot in de verste buitenwijken. Het standaardtarief voor welk openbaar vervoersmiddel dan ook is 5 roebel, te betalen aan de conducteur na het instappen. Taxibussen starten rond 6:30u 's morgens en rijden tot 21u. Al het andere transport start om 5:30 's ochtends en rijdt minimaal tot 0:30. Taxi's rijden uiteraard 24 uur per dag.
Indien u de stad niet goed kent, is het wellicht moeilijk om uw weg te vinden door het ingewikkelde systeem van stadsvervoer. Het beste kunt u aan de hotelreceptionist(e) of uw gastgezin vragen welke bus u nodig heeft. Het is aan te raden de naam van de stop te onthouden vanwaar u vertrok, zodat mensen naar de juiste bus of tram kunnen verwijzen indien u niet zeker bent de goede te nemen. Het is ook mogelijk om een kaart van het openbaar vervoer te raadplegen; kaarten worden verkocht bij elk kranten/tijdschriften kiosk en kosten om en nabij 2 euro.

Openbaar vervoer - trams

Evenementen in Perm

Evenementen in de vorm van sport en theater vinden dagelijks plaats, niemand hoeft zich te vervelen! De meest interessante ballet-, drama- en operavoorstellingen vinden plaats in het Drama Theater, welke te vinden is aan het centrale plein aan Lenina Str. Het Academisch Theater Perm biedt allerlei beroemd theater, zowel Russisch als internationaal, en heeft een volle evenementenkalender. Wedstrijden van Ural-Great (basketbal) en Molot Prikamye (ijshockey) vinden beide plaats in het Molot Stadion, in het oostelijk deel van Perm. Voetbalclub Amkar speelt haar Russische eredivisiewedstrijden stadion "Zvezda", in het centrum van de stad.
Grootse vieringen in Perm vinden onder andere plaats tijdens de Russische nationale feestdagen:

  • 1 januari - Nieuwjaar;
  • 7 januari - Orthodox Kerstmis;
  • 23 februari - Dag van de verdediger van het moederland (vuurwerk);
  • 8 maart - Vrouwendag;
  • 1 mei - Dag van de Arbeid;
  • 9 mei - Overwinningsdag (op Nazi-Duitsland) (militaire parade's in stadscentrum);
  • 12 juni - Onafhankelijkheidsdag en verjaardag van Perm! (groots vuurwerk om middernacht);
  • 4 november - Nationaal Accord Dag;
  • 12 december, dag van de constitutie
Verder zijn er allerlei (jaarlijks wederkerende) festivals (muziek, theater, folklore en jubilea) in de stad en de regio. Het is altijd feest in Perm!
Festivals, Feestdagen en parade's in Perm

Perm Weer & Klimaat

Rusland staat bekend om haar extreem lange en koude winters. In het geval van Perm is dat slechts gedeeltelijk waar. Perm heeft een gematigd continentaal klimaat, waardoor het bespaard blijft van de strenge winters die men in Siberië tegenkomen kan. De gemiddelde dagtemperatuur in januari is -15C. Een witte kerst is in Perm een garantie!

Zomers in Perm zijn erg warm en zonnig. De gemiddelde dagtemperatuur in juli en augustus is +25C. Gedurende deze maanden zijn de stranden van de Kama rivier erg populair onder de aanbidders van zon en water.

Weer op dit moment:

GISMETEO.RU: Weather forecasts

eXTReMe Tracker
Krasnov Tourist Agency, 2008